marți, 25 septembrie 2007

Un experiment de o oră

Un experiment de o oră

După două săptămâni de calvar în care am alergat dintr-un spital în altul, de la Bucureşti la Cluj şi retur, după ce am asistat la naşterea , decesul şi funeraliile propriului meu băieţel (Rareş) , simţeam nevoia de a ieşi in natură ca să fiu singur cu mine însumi , să îmi limpezesc gândurile, şi ca să îmi regăsesc forţele necesare pentru continuarea şi finalizarea proiectelor în care sunt implicat. Aşa că ieri dupa-amiază am mers până in Parcul Herăstrău.

O bună bucată de timp m-am plimbat fără o ţintă precisă dar la un moment dat s-a întâmplat ceva: am ajuns lângă nişte stejari sub care era plin de ghindă. M-am gandit ca e păcat că toată această ghinda să fie măturată de către firma care asigură curăţenia parcului, pt ca apoi să fie aruncată la gunoi. Aşa că m-am apucat să o strang într-o sacoşă pe care o aveam la mine.

Mi-am propus să strang ghindă doar o singură oră, apoi să merg acasă sa o cântăresc şi să număr câte bucăţi am strâns. Zis şi făcut: într-o oră am strâns singur 4 kilograme si jumatate de ghindă, ceea ce înseamnă 990 de bucăţi.

Nu zic ca din cele 990 de ghinzi vor răsări 990 de puieţi de stejar, dar daca vor ieşi chiar si numai 500 de puieţi din ghinda stransă de mine voi fi multumit. Şi dacă ţinem cont ca 1000 de bucăţi de puieţi de stejar costă la ROMSILVA cam 450 RON plus TVA, inseamnă că economia făcută de mine e undeva peste 250 RON. E mult sau e puţin? Pentru o oră de muncă cred că e bine. Dacă as munci 8 ore pe zi la străns de ghindă aş face o economie de minim 2000 RON (intr-o singura zi!) şi aş putea să plantez cu puieţii rezultaţi minim 1 hectar de pădure ( in situaţia cea mai pesimistă)si maxim 1,6 hectare de pădure de stejar. Şi asta fără să scot un leu din buzunar ci doar contribuind cu munca fizică.

Mâine şi poimâine nu voi face altceva decât să străng ghindă , care va ajunge în pământ în toamna aceasta sau în primăvara viitoare.

Repet aici ceea ce i-am spus unui prieten in ultimele două zile : fiecare lucrur trebuie făcut la timpul lui, iar amânările nu sunt productive.

Pentru a avea un mediu si o climă echilibrată în România sunt necesare a fi împădurite peste 3.140.000 hectare de teren in maxim 20 de ani, in timp ce sporul suprafeţelor împădurite este REAL NEGATIV. Aşa că… ieşiţi din case , mergeti prin parcuri sau prin păduri şi străngeţi seminţele viitoarelor noastre păduri. Timpul nu mai e îndurător cu noi.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Man, deci condoleante pentru pierdere :| sper ca mamica si taticul sunt OK.

Baga-i mare la impaduriri!