vineri, 7 septembrie 2007

Despre catastrofe naturale




Motto : " IARTA-I DOAMNE, CA STIU CE FAC " ?

Ma uitam zilele astea prin presa de la noi despre modul cum sunt relatate evenimentele legate de "capriciile naturii" din Moldova. Dupa ce ca asta vara nu aveau apa nici macar de baut, moldovenilor le-a fost furnizata ratia de apa de ploaie pentru cateva luni de zile in doar cateva minute. E doar un capriciu al naturii sau e o consecinta fireasca la dezinteresul cronic pentru starea mediului ambiant? Inclin sa cred ca eterna si fascinanta durere in cot, pe care o manifesta marea majoritate a populatiei de la noi in frunte cu aproape toti politicienii, nu putea sa aiba alte consecinte.

Saptamana trecuta am fost alaturi de Tasuleasa Social in cateva locatii din Romania unde am putut sa vad si locuri in care imi venea sa plang din cauza a ceea ce vedeam, dar si locuri absolut superbe in care mana omului nu prea si-a facut simtita prezenta.

In apropiere de Dornisoara am vazut , stupefiat si stupefiant, o adevarata CRIMA ECOLOGICA: 300.000 (treisutedemii) de metri cubi de lemn pusi la pamant de o singura furtuna:








Ceea ce vedeti mai sus este efectul fenomenului numit de localnicii din zona "drujba batrana". In ce consta acest fenomen? Pai... niste oameni cu carte multa si cu puterea lor in pix...in pixul ala cu care semneaza autorizatiile de defrisare... aproba defrisarea unei portiuni de padure (parchet in denumirea de specialitate) , tocmai in zona sau in zonele de rezistenta maxima a/ale padurii, astfel incat la prima furtuna mai mult sau mai putin puternica sa asistam la o sinistra prabusire de arbori, in mod similar cu cazutul pieselor de domino. Trebuie sa fim onesti si sa recunosteam ca nu e de ici de colo sa "programezi" ca numai la o singura furtuna sa iti pice jos peste 300.000 (treisutemii) de metri cubi de lemn. Un adevarat profesionist e cel care a aprobat respectivele lucrari in parchetul in cauza.

ma intreb si eu ca prostul... dar pe cand ne va fi dat sa il vedem pe respectivul profesionist si la Parchet? Nu.. nu la ala din padure ci la ala unde se instrumenteaza cauze penale. E posibil ca el sa scape doar invocand un capriciu al vremii?

Daca suntem oameni rezonabili...capabili sa analizam datele la rece, sec si fara patima... punem si o intrebare de doi lei, ca sa fie tot tacamul complet:
Cum se explica ca respectiva furtuna a facut pagube doar acolo, iar la vreo 2 km de locul respectiv , in Rezervatia Calimani, nu au cazut copaci ? Este asta o dovada?




In concluzie..sunt genul asta de fenomene... CATASTROFE NATURALE? Parerea mea e ca ne confruntam cu CRIME ECOLOGICE iar vinovatii trebuie sa ajunga acolo unde le e locul: dupa gratii!

2 comentarii:

V.Vicos spunea...

Din păcate asistăm la astfel de catastrofe ca la un teatru mut.Dezastrul se deschide generos privitorului,iar noi încercăm
să-nţelegem firul logic al evenimentului. Consider oportună deschiderea unei anchete,dar când semnătura şi ştampila poartă însemnele statului eu sunt sceptic în găsirea vinovaţilor.
Datoria noastră morală nu-i găsirea vinovaţilor, nu suntem îm măsură să căutăm factorii perturabatori.
În schimb avem obligaţia să refacem echilibrul,să nu aşteptăm regenerarea naturală. Peste 20 de ani putem spune că lucrurile au început să intre pe un făgaş normal ,dar dezastre ca la Dornişoara vor mai fi în toată ţara.
Ne revedem la plantări, semnat un Ecologist Convins

Iosif spunea...

Ai si nu ai dreptate Victore!

Mai intai vreau sa iti spun ca avem obligatia de a informa opinia publica despre furturile "ca in codru" din padure si , mai apoi, avem obligatia morala de a cere organelor statului sa isi faca datoria. Suntem in Uniunea Europeana si ar trebui sa avem pretentii de europeni. Poate ca nu vom fi luati in seama, dar eu totusi cred ca mai devreme sau mai tarziu, dupa ce eu, tu, Tasuleasa Social si inca multi altii vom aduce in lumina rampei evenimentele de genul asta...e imposibil sa nu se intample ceva.
Chiar ma gandesc sa fac o sesizare penala pe care sa o trimit Parchetului de pe langa Tribunalul competent, ca sa vedem totusi daca e cineva responsabil de ceea ce s-a intamplat acolo. E inadmisibil ca pentru un asemenea dezastru sa nu fie niciun alt vinovat in afara "capriciilor naturii". Daca as vrea sa fiu mucalit si malitios...asa spune ca...natura a avut capricii atunci cand a hotarat sa lasa sa traiasca specimene de genul celor cu fortza-n pixul cu care au semnat autorizatiile de defrisare in punctele sensibile. Si mai devreme sau mai tarziu... toate astea trebuie corectate. Exista o lege divina care spune ca nimic nu ramane nerasplatit. Bun sau rau, indiferent ce va fi.

Asa ca.. de ce sa nu aducem in atentia organelor competente o spetza juridica care privita atent, poate lamuri daca exista vreo vina a celor cu functii de decizie strategica si a celor cu pixul in mana ?